Zeolit Nedir? Faydaları Nelerdir?

Zeolit Nedir? Faydaları Nelerdir?

Zeolit Nedir? Faydaları Nelerdir?

24/06/2022

Yapısı ve sağladığı üstün özellikler sayesinde endüstriyel sektör dahil olmak üzere birçok farklı alan ve amaç için kullanılmakta olan zeolit, sahip olduğu 50’ten fazla türü ve faydaları ile sağlıktan hijyen sektörüne kadar geniş bir kullanıma sahiptir.

Esas olarak alüminyum ve silikon bileşikleri içeren mineraller olan zeolitler, volkanik toprak birikintilerinden gelen doğal olarak oluşan bir kil bileşiği olan klinoptilolit olarak da bilinmektedirler. Genellikle kül, volkanik kaya ve deniz suyu arasındaki etkileşimden üretilen bu mineraller, insan vücudunda bulunan çok çeşitli toksinleri etkili bir şekilde temizleyebilen dünyadaki tek madde olması ile sağlık ve kişisel bakım sektöründe takviye gıdalarda ve diyetlerde dahi kullanılmaktadır. Oldukça fazla faydaları olan bu minerali en özel ve kullanışlı kılan özelliği ise doğal detoks uygulayan yapısıdır. Bu sayede zeolit, endüstriyel sektörde genellikle kirleticileri; ağır metalleri, cıva, plastik kalıntıları ve daha fazlasını ayrıştırmada oldukça yararlıdır ve kurutma maddesi olarak, deterjanlarda, su ve hava temizleyicilerinde kullanılırlar. Zeolit, endüstriyel kullanımının yanı sıra insan vücudunu detoks edebilmesi; bağırsak sağlığını iyileştirmesi ve koruyabilmesi ve enfeksiyonlarla dahi savaşabilmesi ile tıp için de oldukça kıymetli bir mineraldir. Mineral yapısı sayesinde ayrıca toprağı da oldukça zenginleştiren ve nükler atıkları ortadan kaldırabilen bu madde ayrıca koku gidermek için ve atık suyu yönetmek için nemi kontrol ederek mineral sağlaması amacı ile tarım alanında da oldukça yaygın bir kullanıma sahiptir.

Birçok farklı sektörde kullanıma sahip olan zeolit çeşitleri özellikle enerji, tarım ve hayvancılık, maden ve metalurji, kirlilik kontrolü gibi alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Radyoaktif atıkların ve kirli suların temizlenmesinde, petrol sızıntılarının önlenmesi ve temizlenmesinde, baca gazlarının ayrıştırılmasında ve oksijen üretiminde kullanılırken; yüksek iyon değiştirme ve su tutabilme özellikleri sebebiyle toprağın tarıma hazırlanmasında; oluşabilen haşere gibi durumlar da ise ilaçlamada da kullanılmaktadır. Enerji alanında ise özellikle fosil yakıtlardan (kömür) enerji elde edilmesi sırasında ortaya çıkan azotoksit ve hidrokarbonların temizlenmesinde kullanılan sentetik zeolit; hayvancılıkta ise yine aynı özelliklerinden dolayı yemler ve dışkılar sebebiyle oluşabilecek kötü kokularının önlenmesi için de kullanılmaktadır. 

Oldukça geniş ve çeşitli kullanım alanına sahip olan zeolitler, kâğıt endüstrisi, inşaat sektörü, sağlık sektörü, maden ve metalürji gibi daha birçok farklı alanda moleküler sieve gibi farklı kullanım amaçlarına sahip oldukça etkin ve kullanışlı bir maddedir. Küçük kafesler, zeolitin partikül boyutlarına göre molekülleri filtreleyen bir "moleküler elek" görevi görmesini sağlar. Negatif yüzey yükü, sodyum, potasyum ve kalsiyum gibi mineralleri gevşek bir şekilde bağlayarak onları büyük iyonlar ve ağır metallerle değiştiren zeolitler bu sayede bol miktarda zararlı maddeyi bünyelerine alarak; yerlerine iyi malzeme koyma işlevi görmesi ve daha nice özelliği sayesinde günümüzün en etkili minerallerinden biri haline gelerek birçok sektörde kullanılmaya başlanmıştır.

DamlaNem ise, 1993 yılından bu yana ağırlıklı olarak nem alıcı ürünlerle depolama ve sevkiyat güvenliğinde faaliyet göstermekte olup, nem alıcı desikantları saflaştırma ve ayrıştırma ürünleri olan molecular sieve konusunda ZEOCHEM (İsviçre – Amerika) firmasının güvenilir Türkiye temsilciliğini yapmaktadır. Yıllar içerisinde ürün gruplarını artırarak müşterileri için kaliteli, güvenilir ve süreklilik sağlayan ürünleri bünyelerine katmaya devam ederek deneyimli mühendis kadrosu ile müşterilerine olabilecek en uygun ve kaliteli çözüm ortaklığını sunmaktadırlar.