Granül Aktif Karbon Ne İşe Yarar?

Granül Aktif Karbon Ne İşe Yarar?

Granül Aktif Karbon Ne İşe Yarar?

21/08/2022

Granül aktif karbon (GAC), reverse ozmos teknolojisi kullanılan su arıtma sistemlerinde ikinci basamağı oluşturan ve su dengesini koruyan filtreye denir. Hindistan cevizi kömürü olarak da bilinir. Sudaki organik maddelerin tutulmasını sağlayarak; renk, tat, koku ve klor materyallerinin giderilmesine yarar. Suyun içerisindeki mineralleri doğru şekilde süzerek lezzetini arttırmaya yarar. Bunu başarabilmesindeki en önemli özellik, suyun içerisindeki mineralleri filtreleyebilecek doğal bir içeriğe sahip olmasıdır. Granül aktif karbon (GAC), filtre suyunun kalitesiyle doğru orantılı olarak, yoğun çalışan bir filtredir. Sağladığı yararları 2 başlık halinde ele alabiliriz:

DOĞAL YAPISI SAYESİNDE HIZLI FİLTRELEME YAPAR

Aktif karbon, filtreleme konusunda oldukça başarılı olan doğal bir elementtir. Bu yönüyle granül aktif karbon sistemi, uygun fiyatlı olması bakımından avantaj sağlar. Hava arıtımı ve oksijen dengelenmesi için kullanılmasıyla popülerliği epeyce artmıştır. Granül aktif karbon filtreler, yüksek toz tutma kapasitesiyle iyon temizliğinin yanında suda bulunan çevresel kirlerin giderilmesine de katkı sağlar.

Aktif karbon elektronik cihazlarda da kullanılır. Örneğin televizyon ekranlarının sıkça tozlanmasının en büyük nedeni, bu aktif karbon sistemlerdir. Kullanılan su arıtma sistemindeki filtre sistemleri hiçbir şekilde elektrik gücüne ihtiyaç duymadan, şebeke suyunun basıncı ile kolayca çalışır. Granül aktif karbon (GAC) filtreinsan müdahalesine gerek duyulmadan kendi içerisinde çalışabilmesiyle öne çıkar. Aktif karbon filtreler, kendini yenileme özelliğine de sahiptir; böylece ömrünü uzun süre koruyabilir. Granül aktif karbon filtre sistemi, sıkıştırılmış filtre sistemlerine kıyasla çok daha büyük partiküllerin ayrıştırılmasını sağlaması bakımından avantajlıdır.

FİLTRE DEĞİŞİMİ İHMAL EDİLMEDEN SAĞLIKLI SU İÇMEYE DEVAM EDİLEBİLİR 

Granül karbon filtrenin üzerinde bulunan iri gözenekler sayesinde, su arıtma sisteminden geçen sudaki zirai ve zehirli gazların tutulması gerçekleşir. Aktif karbon filtrenin bir diğer öne çıkan önemli özelliği ise, aktif karbonun bakteri ve organik maddeleri tutabilme kapasitesinin diğer tüm kimyasal filtrelere kıyasla oldukça yüksek olmasıdır. Granül aktif karbon (GAC) filtre sistemleri bu tutabilme kapasitesiyle zaman içinde bakterilerin çoğalmasına sebep olan ortama neden olur. Fakat bu duruma engel olmak oldukça kolaydır. Granül karbon filtrelerin belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Önerilen filtre değişim aralığı su kalitesine bağlı olarak 6 – 8 ay arasındadır.