Aktif Karbon / Aktif Kömür Nedir ve Nerelerde kullanılır?

Aktif Karbon / Aktif Kömür Nedir ve Nerelerde kullanılır?

Aktif Karbon / Aktif Kömür Nedir ve Nerelerde kullanılır?

17/03/2022

Gündelik hayatta kullanılan birçok ürün dahil olmak üzere insan yaşantısının her yerine yayılan aktif karbonun gücü artık azımsanamayacak bir seviyeye ulaşmış durumda. Peki aktif kömür olarak da bilinen aktif karbon nedir ve günümüzde hangi alanlarda kullanılmaktadır?

Kozmetik ürünlerden tutunda temizlik malzemeleri, hatta yediğimiz besinler bile dahil olmak üzere, aktif karbonun günümüzdeki kullanım alanları alabildiğine uzamakta. Esasında kömürün bir başka versiyonu olarak ‘aktif kömür’ ismi ile de bilinmekte olan aktif karbon; oldukça doğal yöntemler ile Hindistan cevizi kabuğu, odun ve kömür gibi maddelerin çeşitli işlemlerden geçirilmesi ile üretilmektedir. Bu organik maddeler işlem sırasında yüksek ısı ve basınca maruz kalmalarının sonucu aktif karbon, geçmişten günümüze hala daha bu kadar çok tercih edilmesini sağlayan gözenekli yapısına ulaşır. Aktif kömür olarak da bildiğimiz aktif karbon, bu gözenekli yapısı sayesinde oldukça yüksek bir emici güce sahip olması ile günümüzde gıda sektöründen tutun da gıda, kozmetik ve tıp alanı da dahil olmak üzere oldukça geniş bir alana yayılmış durumda. Peki içeriği ve yapısı gereği bildiğimiz kömürden çok daha farklı olan bu aktif kömür başka nerelerde kullanılır?

 

Aktif Karbon Kullanım Alanları

Her ne kadar adı son günlerde çok daha fazla duyulmaya başlandıysa bile, aktif karbon veya kömürün ilk kullanılmaya başlanması 1. Dünya Dünya Savaşı’na kadar dayanmakta. Oldukça yüksek emici ve tutucu bir yapıya sahip olan aktif karbonun bu özelliği geçmişte ilk askerlerin gaz maskelerinin yapımında kullanılmaya başlanıldıysa da zaman içerisinde evirilerek tıpta dahil olmak üzere çok fazla alanda yerini almıştır. Bu gelişimlerin sonucunda insanların hayatını oldukça güvenli bir şekilde kolaylaştırarak günümüzde çoğu sektörün kullandığı, vazgeçilmez bir madde haline gelmiştir.

Aktif karbonun kullanıldığı ve vazgeçilmezi haline geldiği bu alanların bazılarını ise şöyle sıralayabiliriz;

Hijyen ve Kişisel Bakım Ürünleri

Aktif kömür, yüksek emici gücü sayesinde sıradan bir temizlik ürününden iki kat daha fazla hijyen sağlamaktadır. Bu sebeple temizlik ve kişisel bakım ürünlerinde oldukça sık yer alan bir maddedir.

Kozmetik

Yine aynı özelliği sayesinde insan cildindeki gözenekleri temizleyerek siyah noktaların giderilmesinde oldukça etkili olması ile kozmetik sektöründe ve cilt bakım ürünlerinde önemli bir rol oynamaktadır.

Öte yandan aktif karbon, yine kişisel bakıma ve insan sağlığında da oldukça önemli bir etkisi olan diş bakım ürünlerinde de kullanılmasıyla, dişlerdeki plak ve lekeleri temizleyerek aynı zamanda ağız içerisinde PH dengesini ayarlaması ile oldukça yararlı bir maddedir. Aktif kömürün yararları arasında aynı zamanda saçları güçlendirerek dökülmeyi önlediği de iddia edilmektedir.

İnsan Sağlığı

Aktif karbon tıpta oldukça yaygın bir ürün olarak kullanılmasının yanı sıra, insan vücuduna sağladığı yararları da sadece dişler ve saçlarla sınırlı kalmamakta. İnsan vücudunda safra asidini düzenleyici bir etkiye sahip olması sayesinde asidin emilimini önleyerek vücuttaki kötü kolestrolü dahi düşürmektedir.

Hava Sistemleri

Aktif kömür az miktarda kullanımıyla çok fazla yüzey alanına yeterli gelebilmesi ile de kendisi gibi üstün yüzey özellikleri taşıyan aktif alümina gibi çoğu alanda en gözde tercihlerden biri yapmaktadır. Aktif alümina nemin alınmasında ve kuru hava sistemlerinde uzun süre güvenle kullanılabilirken, aktif karbon ise benzer özellikleri sayesinde kokuları arıtabilmesiyle yine oda ve araba ortamında da koku giderici olarak tercih edilebilmektedir.

DamlaNem ise, 1993 yılından bu yana ağırlıklı olarak nem alıcı ürünlerle depolama ve sevkiyat güvenliğinde faaliyet göstermekte olup, aktif karbon ürünleri konusunda CARBOTECH (Almanya) firmasının çok çeşitli ve yaygın uygulama alanları olan aktif karbonun güvenilir Türkiye temsilciliğini yapmaktadır. Yıllar içerisinde ürün gruplarını artırarak müşterileri için kaliteli, güvenilir ve süreklilik sağlayan ürünleri bünyelerine katmaya devam ederek deneyimli mühendis kadrosu ile aktif karbon ve kullanımında müşterilerine olabilecek en uygun ve kaliteli çözüm ortaklığını sunmaktadırlar.