Kimyasal Dirençli Yüksek Alümina Topu, Seramik Bilye Nedir?

Kimyasal Dirençli Yüksek Alümina Topu, Seramik Bilye Nedir?

Kimyasal Dirençli Yüksek Alümina Topu, Seramik Bilye Nedir?

21/03/2022

Seramik bilye olarak da bilinen kimyasal dirençli yüksek alümina topu, aşırı sertliğe ve yüksek sıcaklık performansıyla beraber korozyon direncine sahip bir malzeme türüdür. Oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan bu seramik bilyeler; seramik, çimento, petrokimya, boyalar, gübreler, madenler, kimyasallar, inorganik mineraller, tozlar, kaplamalar ve metalürji alanı gibi daha nice alanda etkin bir role sahiptir.

Kimyasal dirençli yüksek alümina top, sahip olduğu yüksek mukavemet; oldukça sert ve dayanıklılığıyla beraber aşınmaya karşı da dirençli, yüksek yoğunluklu, asit, alkali ve korozyon direnci gibi barındırdığı ideal özellikleriyle beraber oldukça az kirliliğe sebep olan bir üründür. Aynı zamanda farklı türde seramik, cam ve kimyasal hammaddeler üretmek içinde kullanılmaktadır. Ana bileşeni olarak alüminat oksit barındıran seramik bilye, yüksek sıcaklığa ve basınca dayanabildiği gibi; düşük su emilimine sahiptir ve oldukça kararlı kimyasal yapısıyla beraber asidik veya alkali malzemelerden kaynaklanabilecek erozyonlara dahi neredeyse hiç kayıp vermeden dayanabilir. Ani sıcaklık değişimlerine karşı koyarken fiziksel yapısında hiçbir değişiklik oluşmayan alümina topu taşıdığı bütün özellik ve değerler sayesinde de birçok alanda öncelikli tercih haline de gelen bir malzeme olmuştur. Peki seramik bilye olarak da bilinen yüksek dirençli alümina topu hangi alanlarda kullanılır?

Yüksek Dirençli Alümina Topu / Seramik Bilye Kullanım Alanları

Yüksek dirençli alümina toplarının kullanım alanları en geniş şekilde üçe ayrılabilir;

  • Öğütme
  • Isı Koruma
  • Doldurma

Sahip olduğu ana bileşeni dolayısıyla mükemmel bir refrakter malzeme olan seramik bilye, öğütülen ürün üzerinde neredeyse yok denecek kadar az olumsuz etkiye sahiptir. Üretim şekilleri dolayısıyla da oldukça yüksek bir yoğunluğa sahip olan bu seramik bilyeler, bu sayede öğütme verimliliğini de oldukça büyük ölçüde artırırken; zamandan da oldukça tasarruf ederler. Öğütme süresinin kısalığı zamandan tasarruf ettirmesinin yanı sıra enerjiden de tasarruf edilmesini sağlayarak maliyeti de oldukça tatmin edici bir şekilde düşürür. Yüksek dirençli alümina toplarının bu avantajları kullanıldığı diğer alanlar içinde aynı şekilde geçerlidir.

Öte yandan kumlama malzemesi olarak da kullanılan seramik bilye, uzay ve havacılık sanayisi başta olmak üzere, kalıp sanayisi ve medikal sektörü de dahil olmak üzere birçok farklı sektörde de paslanmaz çeliklerin ve alüminyum alaşım metallerin kumlanması içinde kullanılmaktadır. Ürün aynı zamanda ince işleme veya ileri işleme için seramik, emaye, cam ve kimya endüstrileri dahil olmak üzere birçok farklı endüstride de popülerdir. Öncesinde de bahsettiğimiz üzere işlem sırasında neredeyse hiçbir olumsuz etki bırakmaması sebebiyle oldukça hassas işlemlerde de tercih sebebi haline gelmiştir. Pürüzsüz, ipeksi, mat ve parlak yüzeyler yaratan yüksek dirençli alümina toplar, maliyetten ve zamandan kar ettirdiği gibi, dayanıklılıkları sayesinde uzun süre kullanılabiliyor olmaları ile de oldukça bütçe dostu ve maliyetini çıkaran bir malzemedir.

Yüksek dirençli alümina top, esas olarak farklı tipteki seramik, emaye, cam ve kimya tesislerinde kalın ve sert malzemelerin bitirilmesi ve işlenmesi için kullanılmasının yanı sıra aşınma direnci katsayısını artırmak için dökümü sırasında kauçuk içine doldurulmaktadır. Metalik olmayan mineral tozunun ve kaplama, boya ve diğer endüstrilerdeki malzemelerin öğütülmesi ve her türlü kumlama ve parlatma ekipmanına uygun metal parçalarda da kullanılan seramik bilye, ısıya karşı gösterdiği yüksek direnç özelliği sayesinde itici fırınlarda da kullanılmaktadır.

DamlaNem ise, 1993 yılından bu yana ağırlıklı olarak nem alıcı ürünlerle depolama ve sevkiyat güvenliğinde faaliyet göstermekte olup, yıllar içerisinde artırdığı ürün grupları ile birçok ihtiyacınıza cevap vermek için çalışmaktadır. Müşterileri için kaliteli, güvenilir ve süreklilik sağlayan ürünleri bünyelerine katmaya devam ederek, deneyimli mühendis kadrosu ile müşterilerine olabilecek en uygun ve kaliteli çözüm ortaklığını sunmaktadırlar.