Granül Aktif Karbon Nedir?

Granül Aktif Karbon Nedir?

Granül Aktif Karbon Nedir?

16/07/2022

Yüksek absorbsiyon kapasitesi sayesinde aktif karbon ürünleri günümüzde endüstriyel kullanım alanında vazgeçilmez bir konuma gelmiştir. Uluslararası kaynaklarda ismi ‘GAC’ olarak kısaltılan Granül Aktif Karbon, geniş bir yüzey alanına sahip, yüksek saflıkta bir karbondur. Sıvı ve gaz fazlarında birçok arıtma uygulamasında kullanımı sürdürülmektedir. 0,2 mm ile 5 mm arasında değişen küçük parçacık boyutlarına sahiptir.

Aktif kömür olarak da adlandırılan aktif karbonlar, 0,2 mm’den küçük ise genellikle toz aktif karbon olarak adlandırılırken, Granül Aktif Karbonlar 3 veya 4 mm’lik fiziksel form standardına sahiptir.

Granül Aktif Karbonlar organiktir ve içerisinde karbon bulunduran hindistan cevizi kabukları, kömür ve belirli ağaç çeşitlerinden doğal yöntemlerle çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle üretilir. Bu işlemler sırasında yüksek basınç ve ısıya maruz kalan organik maddeler, tercih edilmesinin en büyük sebebi olan gözenekli yapısını kazanmaktadır.

Granül Aktif Karbon Nasıl Çalışır?

Granül aktif karbonların yüzeyinde sadece özel bir mikroskopla görülebilen gözenekler ve kanallar bulunmaktadır. Bu gözenekler ve kanallar sayesinde aktif kömürler geniş yüzey alanına sahiptirler. Bu özelliği sadece bir çay kaşığı kadar granül aktif karbonun yüzey alanının bir futbol sahasının yüzey alanıyla aynı olmasını sağlar. Geniş yüzey alanının sağladığı absorpsiyon sayesinde emici ve tutucu bir yapıya bürünerek, gaz veya sıvı fazdaki molekülleri kendi yüzeyinde tutarak; elektrik yükü, çok çeşitli polar bileşikleri, özellikle fenolleri ve türevlerini etkin bir şekilde absorbe eder.

Kirlenmiş bir sıvı veya kirli hava, granül aktif karbon kullanılan bir filtreden geçtiğinde, zararlı mikroskobik canlılar absorbe edilerek aktif kömürün gözeneklerinde tutulur. Filtrelenen temiz sıvı veya hava dışarı gönderilir. Granül aktif karbonun tipik bir kullanımı da eser miktarda tat, koku, renk ve pestisitler ve herbisitler gibi diğer çözünmüş kirleticileri içme suyundan uzaklaştırmaktır.

Genel sıvı arıtma işlemlerinde toz aktif karbon yerine granül aktif karbon kullanmanın ana avantajlarından biri, granül aktif karbonun termal reaktivasyon işlemiyle yeniden kullanılabilir hale gelmesidir. Tüketilen kömür, arıtma amacını karşılamayacak kadar safsızlıklarla doldurulur ve üst ısıdaki fırınlardan geçirilir. Kirletici moleküller gözeneklerden dışarı itilerek yok edilir ve yeniden etkinleştirilen granüler aktif karbon, uzun süre tekrar tekrar kullanılabilir. Geri dönüştürülebilir olması sayesinde hem kullananlara para tasarrufu sağlayan aktif kömürler hem de kullanılan diğer maddelere kıyasla CO2 ayak izi tasarrufu sayesinde %90 oranında çevresel fayda sağlamaktadır.

DamlaNem ise, 1993 yılından bu yana ağırlıklı olarak nem alıcı ürünlerle depolama ve sevkiyat güvenliğinde faaliyet göstermekte olup, aktif karbon ürünleri konusunda CARBOTECH (Almanya) firmasının çok çeşitli ve yaygın uygulama alanları olan aktif karbonun güvenilir Türkiye temsilciliğini yapmaktadır. Yıllar içerisinde ürün gruplarını artırarak müşterileri için kaliteli, güvenilir ve süreklilik sağlayan ürünleri bünyelerine katmaya devam ederek deneyimli mühendis kadrosu ile aktif karbon ve kullanımında müşterilerine olabilecek en uygun ve kaliteli çözüm ortaklığını sunmaktadırlar.