Rutubet Neden Oluşur? Rutubet Oluşumu Nasıl Engellenir?

Rutubet Neden Oluşur? Rutubet Oluşumu Nasıl Engellenir?

Rutubet Neden Oluşur? Rutubet Oluşumu Nasıl Engellenir?

01/07/2022

Günlük hayatımızda evlerde sık sık rutubet problemi ile karşılaşılmaktadır. Rutubetin sebep olduğu küflenme, ağır bir koku yayar ve çirkin bir görüntü oluşturur. Aynı zamanda insan sağlığı için ciddi tehlikeler oluşturma potansiyeli taşıdığı için de rutubet oluşumun engellenmesi oldukça önemlidir ve bu yolda birçok destekçi ürün ve yöntem bulunmaktadır.

Soluduğumuz havanın içerisinde su buharları bulunmaktadır. Gaz halinde bulunan su molekülleri sıcaklıkla beraber havada ‘nem’ etkisi yaratır. Bir insanın sağlıklı bir şekilde barınabilmesi için binaların bağıl nem oranının %30 ila %50 aralığında olması gerekmektedir. Havada bulunan su buharları ev içerisindeki duvarlara ve kıyafet dolapları gibi yüzeylere yapışarak sıvı haline dönüşür ve artan nem miktarı ile rutubet oluşturur. Suyun geçirdiği durum değişimlerine (sıvı halden gaz hale geçişi vb.) terleme ve yoğuşma denmektedir. Bu bağlamda özel yaşam alanlarında pencere ve kapıların silikonlamaları düzgün yapılmaması dahi, duvarlarda rutubet oluşumuna sebep olmaktadır.

Rutubetin Zararları Nelerdir?

  • Rutubete maruz kalan yüzeyler içerisinde su tutacağı için ısı yalıtımı ciddi anlamda azalacaktır.
  • Yapılarda nem miktarı artışına sebep olarak yapı malzemelerinde çürük, çatlak, kabarma gibi problemleri beraberinde getirir.
  • Yapılarda artan nem, zararlı mikroorganizmaların artışına sebep olmaktadır. Bu durum insanlarda ciddi solunum yolları hastalıkları yaratabilmektedir. Rutubete maruz kalan bireylerde öksürük, solunumda zorlanma ve hırıltı ve astım krizlerinde şiddetli artış görülmektedir.
  • Ortamdaki sıcaklık ve nem değişimi bireylerde tüberküloz, eklem ağrısı ve romatizmaya sebep olmaktadır.
  • Kötü bir görüntü oluşturur ve ortama ağır bir koku yayar.
  • Rutubet sebebiyle oluşan ağır küflü koku ve artan nem uykusuzluğa sebep olarak buna bağlı sağlık problemleri oluşturmaktadır.

Rutubet Oluşumu Nasıl Engellenir?

Rutubet oluşumunu engelleyebilmek için ilk olarak problemin kaynağının bulunması gerekmektedir. Problemin kaynağına göre çeşitli metotlar uygulanabilmektedir.

  • Rutubet oluşumunu engellemede kullanılan en etkili çözüm yolu izolasyondur. Duvarların soğuk havayı ve suyu geçirmeyecek şekilde yalıtım yapılması gerekmektedir. Bu sayede rutubet oluşumun önüne geçilebilirken aynı zamanda ısınma problemlerini de ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Rutubet duvarlardan değil de çatıdan kaynaklanıyorsa sızdırma yapan yerler tespit edilerek tamir edilmeden önce içerisinde biriken su ve nemden arındırılması gerekmektedir.
  • Evin içerisinde çamaşır kurutmak nem oranını artırarak rutubet problemlerine yol açabilmektedir. Çamaşır kuruturken balkon gibi açık havaları tercih etmelisiniz.
  • Yaz aylarında evinizi sık sık havalandırarak duvar sıcaklığını dışarıyla aynı seviyeye getirerek rutubet oluşumu engellenebilir.
  • Evinizde canlı bitkiler beslemek rutubet oluşumunu engellemede rol oynar. Bitkiler yaptıkları solunum ve fotosentez sayesinde bulundukları ortamın nem seviyesinin dengelenmesine yardımcı olmaktadır.
  • Kullandığınız boyaların ‘nem tutmaz’ özelliği olmasına dikkat edin.Bu boyalar antifungal ve antibakteriyel yapısıyla küf ve mantar oluşumunun önüne geçer.

Kısaca ortamın nem dengesini sağlayarak rutubet oluşumunun önüne geçilebilmektedir. Bu kapsamda nemin kaynağının tespit edilmesinden sonra rutubet oluşumu kaldırmak ve sonradan oluşmasını engellemek adına üretilmiş destekleyici profesyonel ürünler bulunmaktadır. Kullanıldığı yere ve nem oranına göre değişiklik gösteren ürünlerin en sık kullanılanlarına örnek olarak silika jel paketleri ve aktif karbon paketlerini gösterebiliriz. Ev ve ofis gibi özel yaşam alanlarında ise ev tipi nem tutucu paketlerini örnek gösterebiliriz. Bütün bu tavsiyelerin yanında kullanılacak olan bir kurutucu veya nem tutucu ürün; söz konusu ortamda aşırı nem ve rutubetin oluşturabileceği tehlikeleri engelleyerek en aza indirgenmesinde büyük bir rol oynayacaktır.

DamlaNem ise, 1993 yılından bu yana ağırlıklı olarak nem tutucu ürünlerle depolama ve sevkiyat güvenliğinde faaliyet göstermekte olup, yıllar içerisinde büyüttüğü geniş ürün kataloğuna eklediği özel nem tutucu çeşitleri sayesinde; endüstriyel sektördeki nem kontrolü ihtiyaçlarından özel yaşam alanlarına kadar yaşanan nem sorununu ortadan kaldırmak için müşterilerine hizmet sunmaktadır