Aktif Karbon Ne İşe Yarar?

Aktif Karbon Ne İşe Yarar?

Aktif Karbon Ne İşe Yarar?

12/04/2022

Günümüzde 2.500’den fazla ticari uygulamaya sahip olan aktif karbon, su ve proses gaz fazı akışlarında bulunan çözünmüş kirleticileri uzaklaştırmaya yarayan katı adsorban bir malzemedir.

‘Aktif kömür’ olarak da bilinen aktif karbon, hindistancevizi kabuğu gibi, içerisinde karbon bulunan hemen hemen bütün hammaddelerden üretilebilmektedir. Bu malzemeler arasında kömür, odun, şeker kamışı küspesi, soya fasulyesi kabukları ve fındık kabuğu dahi bulunmaktadır. Uygun maliyeti ve oldukça etkili yapısı ile yaygın bir kullanıma sahip olan bu malzemenin tercih edilme sebeplerinden bir diğeri ise fiziksel adsorpsiyon için önemli bir etken olan yüzey yapısının diğer materyallere göre çok daha fazla olmasıdır. Katı yüzeyde oluşan tutunma olayına denilen fiziksel adsorpsiyon sayesinde emici ve tutucu bir yapıya kavuşan aktif karbon, gaz veya sıvı fazdaki molekülleri kendi yüzeyine fiziksel olarak bağlar ve elektrik yükü, çok çeşitli polar bileşikleri, özellikle fenolleri ve türevlerini etkin bir şekilde adsorbe eder. Gram başına çok daha fazla yüzey alanına sahip olan aktif karbonun bir çay kaşığı; bir futbol sahasından daha fazla yüzey alanına sahiptir.

Birçok araştırmacı tarafından kapsamlı bir şekilde incelenen ve umut verici bir malzeme olan aktif karbon, yüksek spesifik yüzey alanı, yüksek gözeneklilik ve istenen yüzey işlevselliği gibi ayırt edilebilir özellikleri ile aynı zamanda düşük maliyetli bir malzemedir. Bu nedenle aktif karbon, adsorpsiyon, kirleticilerin uzaklaştırılması, su arıtımı ve enerji vb. gibi alanlardaki etkili uygulamalar için çeşitli şekillerde kullanılmaktadır.

Tipik olarak doğal organik bileşenlerin tat ve koku bileşiklerinin ve kimyasalların giderilmesini sağlamak amacı ile kullanılmakta olan aktif karbon için uygun gözenek yapısı seçimi çeşitli ihtiyaçlara ve problemlere çözüm sağlaması için esastır. Gözenek boyutlarının dağılımlarını sağlamak için farklı hammaddeler ve proses parametreleri ile çeşitli formlarda üretilirler. Bu bağlamda davranışlarına, yüzey özelliklerine ve diğer temel kriterlere göre sınıflandırılması zor olan aktif karbon; boyutlarına, hazırlama yöntemlerine ve endüstriyel uygulamalarına göre genel amaçlar için bazı geniş sınıflandırmalara ayrılabilir:

  • Toz Aktif Karbon
  • Granül Aktif Karbon
  • Silindirik Aktif Karbon

Öte yandan aktif karbon, çok çeşitli fiziksel maddeleri saflaştırabilir. Bu nedenle, genellikle hava ve su kokusunu gidermek için kullanılır. Geçmişte insanların buzdolabındaki veya havadaki kokuları gidermeye yaradığını fark etmesi ile aktif karbon; klima filtreleri için dahi popüler bir malzeme haline gelmiştir. Günümüzde de popüler olarak koku tutucu ve gaz alıcı olarak kullanılmakta olan aktif karbon, geçmişten günümüze evirilerek tıpta dahil olmak üzere insan hayatında birçok farklı alanda kullanılan; vazgeçilmez maddelerden biri haline geldi.

DamlaNem ise, 1993 yılından bu yana ağırlıklı olarak nem alıcı ürünlerle depolama ve sevkiyat güvenliğinde faaliyet göstermekte olup, aktif karbon ürünleri konusunda CARBOTECH (Almanya) firmasının çok çeşitli ve yaygın uygulama alanları olan aktif karbonun güvenilir Türkiye temsilciliğini yapmaktadır. Yıllar içerisinde ürün gruplarını artırarak müşterileri için kaliteli, güvenilir ve süreklilik sağlayan ürünleri bünyelerine katmaya devam ederek deneyimli mühendis kadrosu ile aktif karbon ve kullanımında müşterilerine olabilecek en uygun ve kaliteli çözüm ortaklığını sunmaktadırlar.