Moleküler Sieve Nedir? Nerelerde kullanılır?

Moleküler Sieve Nedir? Nerelerde kullanılır?

Moleküler Sieve Nedir? Nerelerde kullanılır?

20/03/2022

Moleküler sieve, sentetik zeolitler olarak da bilinen; birbirine bağlı silika ve alüminalardan oluşan adsorbentlerdir. Basit bir deyimle moleküler bir eleğe benzetilebileceğimiz bu madde, sahip olduğu benzersiz ve çok fazla küçük gözenekten oluşan yapısı ile günümüzde camlarda bulunan ısı yalıtımından tutunda petrol endüstrisinde gazların saflaştırılması gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Elek örneği üzerinden devam edecek olursak, moleküler sieve; normal bir eleğin aksine daha büyük molekülleri küçük olanlardan ayırır. Lakin basit bir elekten farklı olarak moleküler sieve, ayıracağı moleküllerin geçip gitmesine izin vermez aksine sahip olduğu küçük gözenekleriyle söz konusu molekülleri emer. Kristalli bir yapıda olan bu gözenekler tek bir boyuta sahip oldukları gibi, moleküler sievenin türüne göre değişmektedirler ve böylelikle farklı ihtiyaçlara göre kullanılabilirler. Isıyla beraber çok az veya hiç değişiklik göstermeden sıvı veya gözeneklerinden geçebilecek kadar küçük olan bütün molekülleri emebilen moleküler sieve, gazları ve sıvıları kurutmak veya molekülleri boyut veya şekillerine ayırmak içinde kullanılabilmektedirler.

Moleküler sieve aynı zamanda, sahip olduğu moleküler polarite yani yük ayırma kabiliyeti sayesinde eşit büyüklükte iki molekülü de birbirinden ayırabilmektedir. Bu işlem sırasında daha polar olan molekül gözenekler tarafından adsorbe edilerek ayrılırlar. Öte yandan, moleküler sievenin sahip olduğu bu gözenekler; su veya diğer kutup moleküllerini yeniden adsorbe etmek için sahip oldukları yüksek afinite sayesinde çok düşük konsantrasyona sahip sıvıları dahi yüksek bir yükle adsorbe edebilmektedir. Bu sayede, birçok gaz veya sıvı safsızlığını çok düşük seviyelere indirebilmektedir. Peki moleküler sieve günümüzde hangi alanlarda kullanılır?

Moleküler Sieve Nerelerde Kullanılır?

İhtiyaca ve ayrıştırılacak moleküllerin boyutlarına bağlı olarak değişen moleküler sieve çeşitleri; 3A, 4A, 5A ve 13X olmak üzere gözenek boyutlarını belirleyen 4 ana türe sahiptir. Petrol endüstrisinde özellikle gaz akışlarını kurutabilme özelliği sayesinde tercih edilirken, tıbbi, dalgıçlar için veya itfaiyeciler için üretilen solunum cihazlarının hava kaynağı filtrelerinde de kullanılmaktadırlar.

Bunların yanı sıra moleküler sieve, aynı zamanda laboratuvarlarda solventleri kurutmak; hijyen ürünlerinde kirin birikmesini engellemeye yardımcı olmak ve zararlı atıkların arıtılması gibi amaçlar içinde kullanılmaktadır. Petrokimya endüstrisinde katalizör, kurutucu ve adsorban rolleri ile oldukça sık tercih edilirken; metalürji endüstrisinde ayırma maddesi olarak görev almaktadır. Tarım alanında dahi toprak düzenleyici olarak kullanılabilen madde, aynı zamanda ilaç sektöründe anti bakteriyel olarak da kullanılabildiği gibi oldukça yaygın ve geniş kullanım alanlarına sahiptir.

Moleküler sieve aynı zamanda sahip olduğu yüksek adsorpsiyon hızı, sık rejenerasyon yeteneği ve ezilmeye ve kirliliğe karşı üstün direnç özellikleri sayesinde oldukça verimli ve kullanım ömürleri fazladır. Bu sayede de birçok alanda tercih edilen ve yaygın olarak kullanılan bir madde haline gelen bu moleküler elekler, çeşitli malzemeleri kurutmak için kullanıldıkları gibi; daha sonradan doğrudan bio-yakıt olarak da değerlendirilebilmektedirler. Öte yandan dolaylı olarak ise kimyasallar, gıdalar, ilaçlar gibi çeşitli ürünlerin içerisinde kullanılan etanolün suyunu çıkartmak içinde kullanılmaktadır. Hepsinin yanı sıra hava kurutucular ve nem alıcı paketlerde de sıklıkla kullanılmaktadır.

DamlaNem ise, 1993 yılından bu yana ağırlıklı olarak nem alıcı ürünlerle depolama ve sevkiyat güvenliğinde faaliyet göstermekte olup, nem alıcı desikantları saflaştırma ve ayrıştırma ürünleri olan molecular sieve konusunda ZEOCHEM (İsviçre – Amerika) firmasının güvenilir Türkiye temsilciliğini yapmaktadır. Yıllar içerisinde ürün gruplarını artırarak müşterileri için kaliteli, güvenilir ve süreklilik sağlayan ürünleri bünyelerine katmaya devam ederek deneyimli mühendis kadrosu ile müşterilerine olabilecek en uygun ve kaliteli çözüm ortaklığını sunmaktadırlar.