Toz Aktif Karbon Nedir?

Toz Aktif Karbon Nedir?

Toz Aktif Karbon Nedir?

01/09/2022

Aktif karbon, su arıtma sistemlerinde oldukça sık rastlanan ve endüstriyel alanda kullanımı yaygın bir üründür. Büyük kristal formu ve epeyce geniş iç gözenek yapısı ile karbonlu adsorbanlar ailesini tanımlamada kullanılan genel bir terimdir. Aktif karbonlar, insan sağlığına zararsız ve kullanışlı ürünlerdir. Çözeltideki molekül ve iyonları gözenekleri aracılığıyla iç yüzeylerine doğru çekebilirler ve bu yüzden adsorban olarak adlandırılırlar. Atık su işlemleri için çağımızda kullanılan en iyi aktif karbonlar, birtakım kömürlerden ve doğal materyallerden elde edilir. Bu materyallerden elde edilen aktif karbonlar, çoğunluklu olarak sert ve yoğundur. Suda bozulmadan uzun süre kullanılabilirler. Aktif karbonlar birbirinden farklı özelliklere sahip şekillerde üretilebilirler.

Toz aktif karbon ise aktif karbonun bir çeşididir. Karbonun kimyasal aktivasyonu sonucunda toz haldeki aktif karbonlar meydana gelir. Bu karbonlar, günümüzde atık suların temizlenmesi işlemlerinde en yaygın olarak kullanılan aktif karbonlardır. Gaz aktivasyonu ile yapılan granüle ürünle, daha ziyade gazların saflaştırılmasında kullanılırlar. Ancak granüle haldeki aktif karbonların da atık su işleme sistemlerinde oldukça iyi sonuçlar verdiği görülür. Granüle ve toz haldeki aktif karbonlar organik ve inorganik maddelerin uzaklaştırılmasında mükemmel sonuç verirler. Özellikle toz aktif karbon, biyolojik olarak işlem görmüş atık suları ve organik kaynaklı endüstriyel atıklar içeren atık suları temizlemek için de yıllardır kullanılır.

TOZ AKTİF KARBON ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

  • Toz aktif karbonlar oldukça düşük tanecik boyutuna sahiptirler. Tanecik boyutları 80-325 arasındadır.
  • Yüzey alanı granül aktif karbona göre geniş ve difüzyon hızı ise düşüktür.
  • Çoğunlukla yaygın olarak kokonat kabuğu, kömür ve odundan üretilmektedir.
  • Kullanımı oldukça kolay olan toz aktif karbonlar çözeltiye eklenip karıştırılır ve filitrasyon ile ayrılır.
  • Toz aktif karbonların kullanım alanları: Su arıtımı, şehir atık su arıtımı, elektronik fabrika su arıtımı, içecek ve yiyecek endüstri, ilaç sektörü, koku giderici ürünler.

DamlaNem ise, 1993 yılından bu yana çoğunlukla olarak nem alıcı ürünlerle depolama ve sevkiyat güvenliğinde faaliyet göstermekte olup, aktif karbon ürünleri konusunda CARBOTECH (Almanya) firmasının çok çeşitli ve yaygın uygulama alanları olan aktif karbonun güvenilir bir şekilde Türkiye temsilciliğini yapmaktadır. Yıllar içerisinde ürün gruplarını çeşitlendirerek müşterileri için kaliteli, güvenilir ve süreklilik sağlayan ürünleri bünyelerine katmaya devam ederek deneyimli mühendis kadrosu ile aktif karbon ve kullanımında müşterilerine olabilecek en uygun ve kaliteli çözüm ortaklığını sunmaktadırlar.