Seramik Bilye Nedir? Tipleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Seramik Bilye Nedir? Tipleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Seramik Bilye Nedir? Tipleri ve Kullanım Alanları Nelerdir?

15/02/2022

Kumlama malzemesi olan seramik bilye, diğer adıyla seramik kürecik, paslanmaz çelik yüzeylerde, uzay ve havacılık sanayisi başta olmak üzere, kalıp sanayisinde, medikal sektöründe kullanım alanı bulmaktadır.

Seramik bilye, cam kürecik gibi bilhassa paslanmaz çeliklerin ve alüminyum alaşım metallerin kumlanmasında kullanılmaktadır. Bu alanlarda, korozif etki yaratmamasından dolayı özellikle tercih edilmektedir.

Bunların yanında, seramik bilye sulu kumlama sistemlerine de uygunluk taşımaktadır. Hassas kumlama yapılması gereken türbin kanatları, kalıplar ve motor parçaları gibi malzemelerin yüzeylerinin temizlenmesi için seramik bilye kullanılmaktadır. Cam kürelere oranla daha uzun ömürlü olan seramik bilye (kürecik), iç piyasada seramik küre, seramik kum olarak da bilinmektedir.

Seramik bilyeler pürüzsüz, ipeksi mat, parlak yüzeyler yaratır. En üst segment seramik aşındırıcılardan olmasına rağmen çok uzun süreli kullanım sağladığından maliyetini çıkarmaktadır.

Seramik bilyeler ametal aşındırıcı türlerinden biridir. Aynı zamanda aşındırıcılar arasında en dayanıklı ve saf mineral olanıdır. Yuvarlak ve pürüzsüz taneli bir yapısı vardır. Seramik bilyelerin cam boncuklara göre darbe direnci 10-12 kat daha yüksektir. Seramik bilyeler can boncukların aksine keskin ve küçük parçalara bölünmez ve aşınmaz. Seramik bilyeler, diğer metal olmayan aşındırıcıların tersine ufalandıktan sonra küçük keskin kenarlar yaratmaz. İdeal küresel şekil, işlenmiş yüzeyin yüksek düzeyde homojenliğini sağlamaktadır.

Seramik Bilyenin Kullanım Alanları

  • Temizleme
  • Saten yüzey bitirme işlemi
  • Çapak alma
  • Çelik
  • Paslanmaz çelik
  • Demir içeren metaller
  • Alüminyumdan yapılmış yüzeylerin düzgünleştirilmesi
  • Bilyeli dövme-metal ürünlerin gerilme-direncinin iyileştirilmesi

Tüm bunlara ek olarak seramik bilyeler, kimya ve inşaat dallarında dolgu maddesi olarak kullanım alanı bulmaktadır.